Holló Gyula
Holló Gyula

2024. március 29. Péntek

Holló Gyula

orvos, tüdőgyógyász

Névváltozatok

1908-ig Herzl Gyula

Születési adatok

1890. október 23.

Temesvár

Halálozási adatok

1973. július 20.

New York


Család

Temesvári zsidó családból származott. Sz: Herzl József, Freichlinger Paula.

Iskola

A temesvári állami fiúgimnáziumban éretts. (1908), a budapesti tudományegyetemen orvosdoktori okl. szerzett (1913).

Életút

A budakeszi Erzsébet Szanatórium alorvosa (1913–1915), a bp.-i tudományegyetem I. sz. Belklinika gyakornoka (1915–1918); közben az I. vh.-ban katonaorvosként frontszolgálatot teljesített (1914–1918). A budafoki Weisz Manfréd Tüdőbeteg Szanatórium (1919–1920), a bp.-i Charité Poliklinika Tüdőbeteg Osztályának főorvosa, ill. osztályvezető főorvosa (1921–1930), Budapesten magángyógyintézetét vezette (1930–1939). A zsidótörvények után felszámolta kórházát és az USA-ban telepedett le (1939), a New York-i Goldwater Memory Hospital Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa. A tüdőbetegségek, elsősorban a tbc kóroktanával, korai felismerésével és gyógyításával foglalkozott. Nemzetközileg is jelentős módszert dolgozott ki a szervezet sav–bázis-egyensúlyának a vizsgálatára és az ún. alveoláris CO2 meghatározására. A róla elnevezett Holló-próba évtizedekig használt diagnosztikai segédeszköz volt. A két vh. között a legismertebb orvosok közé tartozott, betegei voltak – többek között – Bartók Béla, Kosztolányi Dezső, Füst Milán, Karinthy Frigyes stb. Számos népszerű stílusban megírt könyvet és kisebb dolgozatot írt a tüdőbetegségekről és a tbc-ellenes küzdelemről. A Magyar Orvosok Tuberkulózis Egyesülete tagja.

Emlékezet

Az Új Idők Lexikona munkatársa (1936–1942).

Főbb művei

F. m.: A felnőtt kor chronikus gümős tüdőbetegségeinek klinikai és diagnosztikai kettéosztása. Isolált phthisis és juvenilis typusu tüdőgümőkór. Kismonográfia. (Bp., 1920)
Vizsgálatok a szervezet sav–basis-egyensúlyáról. 1–6. Weiss Istvánnal. (Magyar Orvosi Archivum, 1924)
A gümőkór immunitástana. (Bp., 1925)
A tüdőgümőkórra gyanús mellkasi fájdalmak differenciáldiagnosztikája. (Therapia, 1925)
Hogyan kezdődik a tüdővész? (Therapia, 1927)
A tüdő- és mellhártya betegségei. (A gyakorló orvos könyvtára. 7. Bp., 1928)
Tüdőgangréna esete gyors, spontán gyógyulással. Koppenstein Ernővel. (Therapia, 1928)
A tüdő nem specifikus beszűrődéseiről. Bársony Tivadarral. (Therapia, 1929)
A tüdőgümőkór. Gyakorlati áttekintés. (Bp., 1930)
Impressziók a német gümőkórellenes küzdelemről. (Therapia, 1931)
A thoracoplastika kérdésének jelenlegi állása. – A mediastinum mozgékonyságának vizsgálata féloldali bronchuselzárással. Laub Lászlóval. (A Magyar Orvosok Tuberkulózis Egyesületének munkálatai. Bp., 1936).

Irodalom

Irod.: Magyar zsidó lexikon. Szerk. Ujvári Péter. (Bp., 1929)
Gergely András: Jeles magyar zsidó orvosok. (Bp., 2001)
Magyar László András: Bartók és betegségei. (Medicalonline, 2007. júl. 1.)

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője