Uborkafa
Uborkafa

2024. április 19. Péntek

Uborkafa

Urbán Ernő emlékezete


Sántha Cézár, a Szőrgyűjtő Nemzeti Vállalat (SZŐRNEVÁL) Ecsellő mezővárosi kirendeltségének szőrszakértője, kicsit sokat ivott nevenapján. Vidáman iszogatott, majd elaludt, így hát lekéste a sorsdöntőnek tűnő értekezletet, amelyen kiderült, hogy a SZŐRNEVÁL nem tudja teljesíteni a tervet, sőt szabotálja annak végrehajtását is: a helyi Nemezgyárnak nem tudott adni egy deka szőrt sem. Sólyom Aladár, a kirendeltség vezetője, Bolla Imre tanácselnök nyomására fő felelősként megnevezte Sántha Cézár szőrszakértőt, aki, lám az értekezletről is távol maradt.

 

 

Sántha Cézár szőrgyűjtő szabotőr azonban nemcsak azért késett el a sorsdöntőnek tűnő értekezletről, mert előző nap, nevenapján, kicsit megemelte a poharat. Ő igyekezett ahogy csak tudott, ám pechjére útközben találkozott Holenda Pállal, a SZŐRNEVÁL tröszt vezérigazgatójával. Holenda Pál szőrgyűjtő csúcsvezető, épp Budapestre igyekezett, hogy beszámoljon a helyi szőrgyűjtés állásáról, ám autója durrdefektet kapott. Sántha Cézár, a helyi szőrszakértő valójában parádéskocsis volt valamikor, de az autókhoz is értett. Pillanatok alatt megjavította a vezér autóját, aki hálából, a megjavított autón, maga fuvarozta a szőrszakértőt az értekezletre, ám Sántha Cézár az értekezletről mégis távol maradt.

 

 

Sántha Cézár szőrgyűjtő szakértő, szerencséjére útközben találkozott Holenda Pállal, a SZŐRNEVÁL tröszt vezérigazgatójával, aki maga fuvarozta őt az értekezletre menet. Sólyom Aladár, helyi kirendeltségvezető csak azt látta, hogy a szőrgyűjtő szabotőr, értekezletre menet, a vezér autójából szállt ki, sőt a vezér barátságosan kezelt vele, sőt a vállát kicsit meg is lapogatta. Sólyom Aladár, a történtek ilyetén fordulatán, váratlanul kinevezte Sántha Cézár szőrszakértőt a vállalat Ecsellő mezővárosi kirendeltségének termelési vezetőjévé, jóllehet az értekezletről távol maradt szőrszakértőt az imént még szabotázzsal gyanúsította.

 

 

Sántha Cézár, a SZŐRNEVÁL Ecsellő mezővárosi kirendeltségének termelési vezetője valamikor parádéskocsis volt, valójában nem értett az állati szőrök gyűjtéséhez. A Nemezgyárban azonban szerszámgépek készültek, a szerszámgépekhez nemezgyűrű szükséges, a nemezgyűrűk tömítéséhez azonban szőr kellett, sok-sok szőr. Szőr azonban nem volt, nemsokára leállhatnak a gépek. Ezért Sántha Cézár, a pártkongresszus legutóbbi irányelveinek megfelelően – Előre a szőrgyűjtés sikeréért! – úgy döntött, hogy a szőr gyűjtéséről áttérnek a szőr termelésére. Eddig paraszti ország voltunk, mostantól ipari ország vagyunk, ahol a szőrt is nagyüzemi keretek között termeljük.

 

 

Sántha Cézár, a SZŐRNEVÁL Ecsellő mezővárosi kirendeltségének termelési vezetője, valamikori parádéskocsis, kísérleti nyírást hirdetett meg azoknál a gazdáknál, akik jószággal rendelkeztek. A rendelet hatálya alá esett minden olyan marha, disznó, kecske, azonfelül kutya is, amelynek szőre, sertéje, bundája meghaladja a két centimétert. Ezenfelül, prémiumképpen, a tulajdonos haját is megnyírják – ingyen. A cél a Nemezgyár nyersanyaggal való ellátása, ezért a szőrt is nagyüzemi keretek között kell termelnünk. Előre a szőrgyűjtés sikeréért!

 

 

Sántha Cézár valamikori parádéskocsis, nem értett sem az állati szőrök gyűjtéséhez, sem az állati szőrök termeléséhez. Nem tudta, ha a disznót megnyírják, megférgesedik, elpusztul, jön a dögvész. Míg Ecsellő mezőváros férfilakossága Bolla Imre tanácselnök szüreti ünnepségére volt hivatalos, az újonnan kinevezett termelési vezető titokban, a község valamennyi állatát megnyírta. Ecsellő mezőváros férfilakossága a szüreti mulatság napján vidáman iszogatott, kicsit megemelte a poharat, ám miután kijózanodott, másnap döbbenten látta, hogy valaki a község valamennyi állatát megnyírta.

 

 

Ecsellő mezőváros férfilakossága a szüreti mulatság másnapján, miután kijózanodott, éktelen haragra gerjedt, és összegyűlt a tanácsháza előtt, majd onnan a SZŐRNEVÁL helyi kirendeltsége elé vonult; követelve a felelősök megbüntetését és a dögvész megelőzését. Bolla Imre, Ecsellő mezőváros tanácselnöke és Sólyom Aladár, a SZŐRNEVÁL ecsellői kirendeltségvezetője, a történtek ilyetén fordulatán, váratlanul fő felelősként megnevezte Sántha Cézár szőrgyűjtő szabotőrt, aki, lám a szüreti mulatságról is távol maradt.

 

 

Ecsellő mezőváros férfilakossága részben elfogadta a felelős megnevezését, ezenfelül, úgy döntött, hogy nemcsak a szőrgyűjtő a szabotőr, hanem mindhármójuk. Büntetésként valamennyiük haját és szőrzetét, prémiumképpen, megnyírták – ingyen. A cél a Nemezgyár nyersanyaggal való ellátása, ezért a szőrt is nagyüzemi keretek között kell termelnünk. Előre a szőrgyűjtés sikeréért!

 

 

Uborkafa. Urbán Ernő szatírája három felvonásban.

Uborkafa. Urbán Ernő szatírája a tervgazdálkodásos szocializmus első, gyilkos bírálata magyar színpadon.

Uborkafa. Urbán Ernő szatírája az első magyar „szocialista szürrealista” dráma.

 

A Névpont – www.nevpont.hu – legújabb írása – Uborkafa című művével – a száz éve, 1918. szeptember 4-én született és 1974. szeptember 15-én elhunyt íróra, Urbán Ernőre emlékezett.

 

Kék virág Urbán Ernő emlékének.

 

Urbán Ernőről az alábbi linkeken olvashatnak:

 

http://www.nevpont.hu/view/11990

http://www.nevpont.hu/view/11991

 

A kép forrása:

 

 

http://nadasdymuzeum.hu/tartalom.php?tart=554

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Esszé

Megjelent: nevpont.hu 2018

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője