Ábel Tibor
Ábel Tibor

2024. április 17. Szerda

Ábel Tibor

filozófus

Névváltozatok

Ábel Seres Tibor

Születési adatok

1939. február 13.

Kiskunmajsa, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye

Halálozási adatok

1978. szeptember 1.

Budapest

Temetési adatok

1978. szeptember 15.

Budapest

Rákoskeresztúr


Család

Szülei: Ábel Seres István, Törteli Piroska.

Felesége: Stirb Irén, az MSZMP Bács-Kiskun Megyei Bizottság Oktatási Igazgatóságának tanszékvezető tanára.

Gyermeke, leánya: Törökné Ábel Csilla (1961–). 

Iskola

Az MSZMP KB Politikai Főiskoláján végzett (1971), a filozófiai tudományok kandidátusa (Moszkva, 1977; honosítva: Budapest, 1977).

Életút

A Kiskunfélegyházi Járási Tanács Művelődési Osztályának tanára (1960–1968), az MSZMP Bács-Kiskun Megyei Bizottsága politikai munkatársa (1971–1974), az SZKP KB moszkvai Társadalomtudományi Akadémia aspiránsa (1974–1977), az Állami Egyházügyi Hivatal főelőadója (1977–1978).

Vallástörténettel, a modern katolicizmus és az újkori ateizmus ideológiai kérdéseivel, a szocialista országokban működő egyházak helyzetével foglalkozott.

Főbb művei

F. m.: A vallás és az ellene folyó harc néhány kérdése társadalmunk fejlődésének jelenlegi szakaszában. Főisk. szakdolgozat. (Bp., 1971)
A mai katolicizmus és modernizálásának néhány kérdése a szocialista országokban – magyar tapasztalatok alapján. Kand. értek. Orosz nyelven. (Moszkva, 1977).

Irodalom

Irod.: Ábel Seres István házasságot kötött Törteli Piroskával. (Csonka Magyarország, 1927. nov. 13.)
Elhunyt Ábel Tibor. (Népszabadság, 1978. szept. 13.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu 2023

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője