Ács Sarolta
Ács Sarolta

2022. augusztus 11. Csütörtök

Ács Sarolta

etnográfus, muzeológus

Névváltozatok

Pécsiné Ács Sarolta 

Születési adatok

1904. szeptember 8.

Köbölkút, Esztergom megye

Halálozási adatok

1986. október 31.

Baja, Bács-Kiskun megye


Iskola

A hódmezővásárhelyi tanítóképzőben éretts. és tanítói képesítést szerzett (1922).

Életút

Kalocsán a Szőlők, az Újváros, majd az Eperföld elemi népiskoláinak tanítónője (1922–1945), majd az államosítás után a kalocsai Ének-zenei Általános Iskola tanára (1945–1963). A kalocsai Viski Károly Múzeum újjászervezője és igazgatója (1963–1970), nyugdíjas munkatársa (1970-től).

Etnográfusként elsősorban a parasztság kulturális örökségének vizsgálatával, Kalocsa népművészetével, népi gyermekjátékokkal foglalkozott. Nevéhez fűződik a kalocsai Viski Károly Múzeum újjászervezése: igazgatóként igen jelentős népművészeti gyűjteményt és rendkívül gazdag és változatos textilgyűjteményt alakított ki, s ő rendezte meg a múzeum első állandó jellegű kiállítását (a kalocsai gimnázium épületében elkülönített három helyiségben). Megalakította a Kalocsai Földmíves Ifjúsági Egyesületet és Tóth Ferenccel közösen a Kalocsai Népi Együttest (amelynek első vezetője lett, 1967–1978).

Emlékezet

Kalocsán élt és alkotott, Baján hunyt el. A Kalocsa Népművészetéért Alapítvány tiszteletére Pécsiné Ács Sarolta-díjat alapított (1996. jún. 30-án). Szülőháza falát emléktábla jelzi (2000. nov. 5-étől). 

Elismerés

Bács-Kiskun Megye Művészeti Díja (1974), Kalocsa díszpolgára (1975), Kalocsa Város Művelődési Díja (posztumusz, 1997).

Főbb művei

F. m.: Kalocsa népművészete. Ill. Rökk Károly, fotó Bakonyi Béla. (Kalocsa, 1970
2. kiad. 1973
3. kiad. 1978)
Népi gyermekjátékok Kalocsa környékén. Fotó Kiss Béla. (Kalocsai múzeumi dolgozatok 2. Kalocsa, 1978
2. kiad. 1981)
Népi gyermekjátékok Kalocsa környékén. Fotó Kiss Béla. (Kalocsai Múzeumi Értekezések 6. 3. jav. kiad. Kalocsa, 2002).

Irodalom

Irod.: Romsics Imre: A kalocsai Viski Károly Múzeum. (Magyar Múzeumok 1998)
Romsics Imre: Pécsiné Á. S. (Magyar múzeumi arcképcsarnok. Bp., 2002).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője