Ádám Antal
Ádám Antal

2024. április 19. Péntek

Ádám Antal

római katolikus pap

Névváltozatok

Anton Mihály 

Születési adatok

1908. május 1.

Chicago, Illinois, USA

Halálozási adatok

1944. november 5.

Nagykikinda, Torontál vármegye


Életút

Nagybecskereken pappá szentelték (1931. márc.), Csőszteleken (1931), Versecen káplán (1931–1932), Nagybecskereken káplán és gimnáziumi hitoktató (1932–1937), adminisztrátor Szenthuberten (1937–1942), plébános Szenthuberten (1942–1944; beiktatva: 1943). A bevonuló partizánok mintegy háromszáz falubelivel együtt meggyilkolták.

Irodalom

Irod.: Adalékok a Zrenjanini-Nagybecskereki Egyházmegye történetéhez. Összeáll. és szerk. Erős Lajos. (Kisorosz, 1993)
Hetényi Varga Károly: Papi sorsok a horogkereszt és a vöröscsillag árnyékában. II. (Abaújliget, 1994).

Szerző: Kozák Péter

Megjelent: nevpont.hu 2020

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője