Adler Adelina
Adler Adelina

2024. április 19. Péntek

Adler Adelina

opera-énekesnő, zenepedagógus

Névváltozatok

1921-től Aquila-Adler

Születési adatok

1887. szeptember 28.

Budapest

Halálozási adatok

1976. február 29.

Bécs


Iskola

Az Országos Magyar Zeneművészeti Főiskolán, majd Salzburgban és Münchenben B. Bianchinál tanult (1908–1912).

Életút

A bp.-i Népoperában Rosina szerepében lépett fel először (Rossini: A sevillai borbély, 1912), a Népopera (1912–1915), az Operaház és a Városi Színház tagja (1915–1921), Genfben lépett fel (Aquila-Adler, ill. Aquila néven, 1921), majd Bécsben telepedett le. Az 1920-as és az 1930-as években gyakran fellépett Berlinben, Moszkvában és Bp.-en is.

Főbb művei

F. szerepei: Margit (Gounod: Faust)
Mimi (Puccini: Bohémélet)
Olympia, Giulietta, Antonia (Offenbach: Hoffmann meséi)
Gilda (Verdi: Rigoletto).

Megjegyzések

MÉL I. téves születési év: 1892 és téves halálozási adat: 1941!

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője