Adler Simon
Adler Simon

2024. április 17. Szerda

Adler Simon

gyógypedagógus

Születési adatok

1861. november 30.

Miskolc

Halálozási adatok

1930. december 17.

Budapest


Iskola

A bp.-i izraelita tanítóképzőben tanítói okl. szerzett (1881).

Életút

Az Izraelita Siketnémák Országos Intézetének tanítója (1881–1907), a Wechselmann-féle Vakok Intézetének igazgatója (1907– 1930). A 20. sz. elejének egyik jelentős gyógypedagógusaként Magyarországon először fogl. vak-siketnémák oktatásával.

Emlékezet

Lovag Wechselmann Ignác és neje, Neuschloss Zsófia 1903-as végrendeletükben egy alapítványt hoztak létre vak, gyengénlátó és siketnéma gyermekek tanítására és gondozására. A gyermektelen házaspár azt is meghagyta, hogy a létrejövő intézetben (mai címe: Bp. XIV. kerület, Mexikói út 60.) fele-fele arányban kell felvenni zsidó és keresztény gyermekeket. Az intézet első igazgatója Adler Simon volt, akinek emlékét a bp.-i Dohány utcai zsinagóga sírkertjében emléktábla is őrzi.

Szerkesztés

A Népnevelők Lapja (1882–1885), a Kalauz (1887–1889), az Izraelita Tanügyi Értesítő (1890–1914), az Egyenlőség c. lapok munkatársa (1912–1913).

Főbb művei

F. m.: A vak siketnémák tanításáról. (A Gyermek, 1911)
Wie sollen wir für die Zukunft unserer Kriegsblinden sorgen? Fejér Gyulával. (Bp., 1915)
ford.: Bonet, J. P.: A betűknek elemeikre való felbontása és a némák beszédre való tanításának művészete. (Bp., 1907).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője