Adorján János
Adorján János

2024. április 17. Szerda

Adorján János

sportrepülő

Születési adatok

1882. január 1.

Sorkitótfalu

Halálozási adatok

1964. július 2.

Budapest


Iskola

A stuttgarti műszaki egyetemen G. Daimler tanítványaként gépészmérnöki okl. szerzett (1903).

Életút

Párizsban autóipari tervezőmérnök (1906–1909), majd L. Blériot és a kibontakozó francia aviatika hatására repülőgépek tervezésével fogl. (1909-től). Hazatérése után gr. Andrássy Géza támogatásával megtervezte és megépítette a Libelle-t, az első teljesen magyar tervezésű és építésű kéthengeres, 18,4 kW-os (25 LE) repülőgépet, amellyel több felszállási kísérletet hajtott végre a Rákosmezőn. Az első magyar repülőkiképző iskola, az Aero Rt. vezetője (1910–1912), iskolája adta ki az első magyar pilótaigazolványokat. A bp.-i Mercedes autóképviselet üzemvezetője (1912–1945), a bp.-i (mátyásföldi) Ikarus Karosszéria- és Járműgyár tervező mérnöke, műszaki vezetője (1945–1952), a Közlekedési Múzeum nyugdíjas tud. munkatársa (1952–1964). Az első magyar, aki saját tervezésű gépével a levegőbe emelkedett (1909. dec. 5. más adatok szerint: 1910. jan. 10.; 1910. aug. 16-án lezuhant, súlyosan megsérült). Balesete után a gépén több kisebb módosítást hajtott végre, amellyel a második magyarországi sportrepülőversenyen a 3. helyen végzett (1910), majd számos repülőbemutatót szervezett. A II. vh. után az Ikarusz-gyár mérnökeként újításaival jelentősen hozzájárult az üzem korszerűsítéséhez és gyártmányai fejlesztéséhez. Feldolgozta az első magyar tervezésű repülőgépek dokumentációit, majd a Közlekedési Múzeum számára elkészíttette az első magyar repülőgépek élethű másolatait.

Emlékezet

Tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) emlékérmet veretett (Bitó Balázs munkája, 2007). Halálának napja (júl. 2.) a mo.-i repülőműszaki katonák ünnepe (2007-től), az első emléknapon leplezték le emléktábláját a Magyar Honvédség kecskeméti Légijármű Javítóüzemének falán (2007. júl. 2.).

Irodalom

Irod.: A. J. (Repülés, 1964)
Vajda Pál: A magyar repülés történetének életrajzi lexikona. (Repülés, 1971)
Csanádi Norbert– Nagyváradi Sándor–Winkler László: A magyar repülés története. (Bp., 1974).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője