Ágoston Ernő
Ágoston Ernő

2024. április 20. Szombat

Ágoston Ernő

festőművész

Születési adatok

1889. szeptember 8.

Sopron

Halálozási adatok

1957. augusztus 29.

Sopron


Iskola

A soproni evangélikus líceumban éretts. (1907), az Országos Magyar Képzőművészeti Főiskolán Ferenczy Károly és Réti István növendékeként rajztanári okl. szerzett (1914).

Életút

Egy soproni magángimnázium tanára (1914-től); a II. vh. után a soproni Rajziskola alapítója és vezetője (1947–1957). Tevékenyen részt vett a város közéletében, a helyi képzőművészeti kör vezetője. 1910-től kiállító művész; Sopronban alkotott: portrékat, figurális kompozíciókat festett. Városrajzait, festményeit a soproni Liszt Ferenc Múzeum őrzi. Legfontosabb műve a kópházi búcsújáró templomot díszítő freskó.

Emlékezet

Emlékkiállítását Sopronban tartották (Ágoston Ernő és tanítványai kiállítása, Sopron, 1990). Kutas László szobrászművész 1997-ben Ágoston Ernő-díjat alapított a soproni Berzsenyi Dániel Gimnázium (korábban evangélikus líceum) tehetséges diákjának, aki valamelyik képzőművészeti ágban ér el sikereket. 2006. jún. 8-án avatták fel emléktábláját a soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ falán.

Elismerés

Állami Grafikai Díj (1924), Bp. székesfőváros Nagydíja (1926).

Irodalom

Irod.: Berecz Dezső: Á. E. (Soproni Szemle, 1958)
Csatkai Endre: Sopron képzőművészete. (Soproni Szemle, 1962).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője