Ágoston László
Ágoston László

2023. december 3. Vasárnap

Ágoston László

orvos, gyermekgyógyász

Születési adatok

1894. június 7.

Csővár, Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye

Halálozási adatok

1974. július 15.

Győr


Család

Sz: Ágoston Miklós, Miklóssy Ilona. F: Gruber Katalin.

Iskola

Középiskoláit Komáromban végezte, a budapesti tudományegyetemen orvosdoktori okl. szerzett (1920).

Életút

A budapesti tudományegyetemi Gyermekklinikán (= Bókay-klinika) externista (1919–1920), gyakornok (1920–1922), tanársegéde (1922–1923). A győri Szentháromság Közkórház Gyermekgyógyászati Osztályának vezetője, osztályvezető főorvosa (1923. okt. 1.–1951). Az Országos Stefánia Szövetség győri anya- és csecsemővédelmi intézetének vezetője.

Anya- és csecsemővédelemmel, a gyermekgyógyászat regionális feladataival, egészségügyi szervezéssel foglalkozott. Jelentős szerepet játszott a győri gyermekosztály fejlesztésében: az osztályt egy épülettel bővítette (1927–1928), növelte a kórházi ágyak számát (21-ről 51-re), megalapította az Országos Stefánia Szövetség helyi intézményeit, mindenekelőtt a védőnőintézetét.

Emlékezet

Győrött élt és tevékenykedett (utolsó lakhelye: Jókai utca 13–17.), a helyi Szent Imre-templom altemplomában nyugszik.

Elismertség

A Magyar Gyermekorvosok Társasága alapító tagja (1924-től).

Főbb művei

F. m.: A csecsemővédelem szociális feladatai és jelentőségei. (Népegészségügy, 1928)
Gondolatok a házasság előtti orvosi vizsgálat kérdéséhez. (Anya- és Csecsemővédelem, 1939).

Irodalom

Irod.: Petz Aladár: Győr szabad kir. város Szentháromság Közkórházának múltja és jelene. 1749–1928. (Győr, 1929)
Győri életrajzi lexikon. (2. átd. kiad. Győr, 2003).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu 2018

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője