Ágoston Mihály
Ágoston Mihály

2024. július 25. Csütörtök

Ágoston Mihály

villamosmérnök, gépészmérnök, könyvtáros

Születési adatok

1929. november 12.

Felsőmuzslya

Halálozási adatok

2002. május 17.

Budapest


Család

Sz: Ek Anna. F: 1955-től Etey Attila. Fia: Ágoston Attila (1957).

Iskola

A BME-n gépészmérnöki okl. szerzett (1954).

Életút

A BME Villamosmérnöki Kar tanársegéde (1954–1959), az Optikai és Finommechanikai Központi Kutató Laboratóriuma, 1963-tól Elektronikai és Finommechanikai Kutató Intézet tud. főosztályvezetője (1959–1968), a Medicor Művek Elektromedikai Gyártmányfejlesztési Főosztályának vezetője (1969–1979), az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (OMIKK) főig.-ja (1980–1989), a Hunreg Kft. ügyvezető ig.-ja (1990-től). Elektronikus és nukleáris mérőműszerek fejlesztésével, majd műszaki szakirodalmi tájékoztatással, vállalati információs rendszerekkel fogl. Iskolát teremtett a magyar orvosi elektromos műszerek diagnosztikájában. Részt vett a magyar űrkutatási programban, egyik megalkotója volt a világűrt megjárt Balaton-műszernek. A magyarországi számítógépes szakirodalmi adatbázisrendszer egyik kialakítója: vezetése alatt az OMIKK – mint az ország legnagyobb műszaki könyvtára – dokumentációs központból információs központtá fejlődött. A Gábor Dénes Műszaki Informatikai Főiskola kezdeményezője (1989), ill. elsőként javasolta egy nemzeti informatikai politikát és stratégiát.

Elismertség

Az MTESZ Közművelődési és Oktatási Bizottságának alelnöke (1983–1989). A Magyar Mérnök Akadémia alapító tagja (1989-től). A szocialista országok Nemzetközi Tudományos és Műszaki Információs Rendszer Meghatalmazottak Tanácsának állandó kormányképviselője (1984–1990).

Szerkesztés

A Finommechanika c. folyóirat alapító főszerkesztője (1962–1985). A Magyar Elektronika c. folyóirat megalapítója.

Főbb művei

F. m.: A szakirodalmi információ a vezetés erőforrása. (Bp., 1983)
Az országos műszaki szakirodalmi tájékoztatás helyzete és fejlesztése. (Bp., 1983)
A vállalati információs rendszerekről. (Bp., 1988)
Tudni vagy nem tudni! Gondolatok egy nemzeti információpolitikához. Szluka Emillel. (Bp., 1989)
szabadalmai: Balaton. A szovjet–magyar űrrepülési program aktuális szellemi teljesítőképesség-meghatározó műszere. (1980 k.)
Diagnoszty. Start előtti és leszállás utáni gyorsvizsgáló berendezés. Többekkel. (1980).

Irodalom

Irod.: Horváth Péter: Emlékezés Á. M.-ra. (Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 2002).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője