Agrikola Lídia
Agrikola Lídia

2024. április 14. Vasárnap

Agrikola Lídia

festőművész, rajztanár

Névváltozatok

Agricola

Születési adatok

1914. július 9.

Nagybánya

Halálozási adatok

1994. április 22.

Nagybánya


Iskola

A Nagybányai Szabad Festőiskolában Krizsán János, Ziffer János, Mikola András tanítványa (1929-től), majd a bukaresti Szépművészeti Akadémián végzett (1935).

Életút

Tanulmányai befejezése után a nagybányai művészeti középiskola tanára. Kiállító művész, a nagybányai festőtelep tagjaként a csoport kiállításain szerepelt műveivel (1937-től). Tájképeket, ún. plen air kompozíciókat, csendéleteket, ill. az 1950-es évektől tematikus-kompozíciós műveket is festett.

Emlékezet

Bernáth Aurél egészalakos képet festett róla (Lidike [Agricola Lídia] kutyával).

Elismerés

Állami Díj (Románia, 1954).

Kiállítások

F. kiállításai: egyéni: Budapest (1949 és 1951)
Moszkva (1950)
Szófia (1951)
Varsó (1952)
Berlin (1953)
Ordzsonikidze (1960)
csoportos: Erdélyi Művészek Kiállítása. Nemzeti Szalon (Budapest, 1938 és 1939)
XXVI. Velencei Biennále (1954).

Irodalom

Irod.: Polgár István: A. L. műtermében. (Új Élet, 1965. 11.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője