Ákos Klára
Ákos Klára

2024. április 19. Péntek

Ákos Klára

táncosnő, balettpedagógus

Születési adatok

1920. november 13.

Budapest

Halálozási adatok

1991. március 16.

Budapest


Iskola

Nádasi Ferenc tanítványa, a II. vh. alatt asszisztense, majd az Állami Balett Intézet továbbképző tanfolyamán balettmesteri okl. szerzett (1959).

Életút

A Royal Revü Varieté (1946–1949), a Fővárosi Varieté (1949–1951), a Fővárosi Víg Színház szólistája (1951–1954). Fáy Máriával, Gráf Edittel és Jeszenszky Endrével táncművészeti munkaközösséget szervezett, ahol klasszikus balettet oktatott (1954–1991). Az iskolát az 1960-as 1970-es évekre a fővárosi balett- és színházi táncosképzés egyik legjelentősebb központjává fejlesztette. Nagy tudású, igényes pedagógus, aki amatőr és hivatásossá lett növendékek százait indította el a művészi pályán.

Elismerés

Réti Piroska-díj (1986).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője