Albrecht főherceg
Albrecht főherceg

2023. december 2. Szombat

Albrecht főherceg, Habsburg-Lotharingiai

királyi herceg, politikus

Névváltozatok

Habsburg Albert

Születési adatok

1897. július 24.

Baden

Halálozási adatok

1955. július 23.

Buenos Aires


Család

Sz: Frigyes Habsburg-Lotharingiai főherceg, tescheni herceg, tábornagy és hadsereg-főparancsnok; Izabella, Croy-dülmeni hercegnő. F: 1. Lelbach Irén. Elvált. 2. Bocskay Katalin. Elvált. 3. Strauss, Lydia.

Iskola

A pozsonyi gimnáziumban éretts. (1914), majd rövid katonai képzés után hadnaggyá (1916), ill. főhadnaggyá avatták (1918), a Magyaróvári Gazdasági Akadémián gazda okl. szerzett.

Életút

A katonai összeomlás után Magyaróvár környéki birtokára vonult vissza (1918), a Tanácsköztársaság idején apjával együtt Svájcban élt (1919). Mivel anyai ágon a Croy család az Árpád-házból, IV. István egyik fiától származtatta magát, a magyar trónra is igényt tartott (1920–1921), ezért összetűzésbe került IV. Károllyal és családjával; végül Habsburg Ottó előtt lemondott trónigényéről (1931). Származása révén a Felsőház tagja (1927–1944). Magyarnak vallotta magát, a magyar szélsőjobboldali körök egyik szervezője, a Társadalmi Egyesületek Szövetsége elnöke (1925– 1926; e tisztéről a frankhamisítási botrány miatt kellett lemondania). Az 1930-as évektől nyíltan nácibarátnak számított, a II. vh. idején az SS beszervezett informátora volt Mo.-on. Jugoszlávia szétesése után béllyei uradalmának háromnegyed része visszakerült Mo.-hoz (1941), de Bárdossy László miniszterelnök szétosztotta azt az ún. vitézi telepesek között. A II. vh. végén (1943–1944) a németek részéről felvetődött annak a lehetősége, hogy ő töltse be a Horthy István halálával megüresedett kormányzóhelyettesi posztot (a Magyar Megújulás Pártja kományzóhelyettes-jelöltje, 1943). 1945 után Argentínában telepedett le. Máltai lovag.

Elismertség

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Egyesület tb. elnöke, az Országos Gyermekvédő Liga ún. kormányzóelnöke, a Magyar Vöröskereszt Egyesület fővédnöke, a Magyar Cserkész Szövetség védnöke. A Magyar Vívó Szövetség és a Magyar Evezős Szövetség elnöke.

Irodalom

Irod.: Habsburg-lexikon. (Bp., 1988)
Vargyai Gyula: A. főherceg, a kém és kollaboráns. (Magyar Napló 1990. 16.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője