Almássy György
Almássy György

2024. április 21. Vasárnap

Almássy György

orvos, radiológus

Születési adatok

1902. május 23.

Debrecen

Halálozási adatok

1967. szeptember 17.

Orosháza


Iskola

A Pázmány Péter Tudományegyetemen ált. orvosi okl. szerzett (1925), gyermekgyógyász (1930), sebész (1938), radiológus szakorvosi vizsgát tett (1940).

Életút

A debreceni Tisza István Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika gyakornoka (1925–1930), a Sebészeti Klinika egy. tanársegéde és radiológus orvosa (1930–1938), a Sebészeti Klinika Röntgenlaboratóriumának radiológus orvosa (1938–1941), a Röntgen Osztály osztályvezető egy. adjunktusa, egyúttal az Auguszta Szanatórium és a Honvéd Kórház radiológus szakorvosa (1941–1946). A nyíregyházi Szabolcs-Szatmár Megyei Kórház és Rendelőintézet Radiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa (1946–1967). A gyomor röntgenvizsgálatának módszertani fejlesztésével fogl., új módszert dolgozott ki – levegő tartalmú ballon – gyomor- röntgenvizsgálati eljárásra. Autóbaleset áldozata lett.

Főbb művei

F. m.: Hashártya áttételeiben elmeszesedett és osteroid szövetet termelő gyomorrák. Gerlei Ferenccel. (Magyar Radiologia, 1956)
Klippel–Trenaunay–P. Weber-syndromával szövődött Kaposi-sarcoma. Szegő Lászlóval, Selényi Antallal. (Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 1957).

Irodalom

Irod.: Jóna Gábor: A. Gy. (Magyar Radiológia, 1967).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője