Almásy Alajos
Almásy Alajos

2023. december 1. Péntek

Almásy Alajos, zsadányi és törökszentmiklósi gr.

földbirtokos, politikus

Születési adatok

1895. október 17.

Gyula, Békés vármegye

Halálozási adatok

1945. november 20.

Budapest


Család

Sz: Almásy Dénes gr. (1863–1940) földbirtokos, politikus, Károlyi Gabriella gr.

Iskola

A budapesti piarista gimnáziumban éretts. (1913), majd hosszabb tanulmányútra indult: bejárta Európa több városát, Egyiptomot és Palesztinát.

Életút

Az I. világháborúban huszárfőhadnagyként szolgált (1914–1916), orosz hadifogságban volt (1916–1918). Hazatérése után birtokain gazdálkodott. A Keresztény Kisgazda, Földműves és Polgári Párt (Egységes Párt) országgyűlési képviselője (Sarkad, 1931–1935). A Békés vármegyei törvényhatósági bizottság és a gyulai városi képviselőtestület tagja.

A Társadalmi Egyesületek Szövetsége gyulai szervezetének elnöke, a Békésvármegyei Gazdasági Egyesület igazgatóválasztmányának tagja. Az Országos Magyar Gazdasági Egyesület (OMGE) tagja, a Békésvármegyei Takarékpénztár Egyesület és a helyi Árvízmentesítő Társulat igazgatóságának tagja.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője