Almásy Dénes
Almásy Dénes

2024. május 18. Szombat

Almásy Dénes, zsadányi és törökszentmiklósi gr.

földbirtokos, politikus

Születési adatok

1863. március 23.

Kétegyháza, Békés vármegye

Halálozási adatok

1940. augusztus 12.

Kétegyháza


Család

Sz: Almásy Kálmán gr. (1815–1898) földbirtokos, politikus, Wenckheim Stefánia gr. F: Károlyi Gabriella gr. Testvére: Almásy Imre id. (1868–1929) földbirtokos, politikus. Fia: Almásy Alajos gr. (1895–1945) földbirtokos, politikus.

Iskola

Tanulmányai befejezése után nagyobb külföldi utazást tett.

Életút

1898-ban örökölte a sarkadi hitbizományt, ill. az iratosi és a tenyői uradalmakat. A Főrendiházban a Szabadelvű Párt, ill. a Nemzeti Munkapárt híve (1901–1919), Tisza István gr. személyes barátja. Az örökös jogú főrendek küldötteként a Felsőház tagja (1927–1939). Amatőr történészként feldolgozta az Almásy grófok családtörténetét.

Főbb művei

F. m.: A zsadányi és törökszentmiklósi Almásy grófok. (Kétegyháza, 1903).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője