Almásy Imre
Almásy Imre

2023. december 1. Péntek

Almásy Imre, ifj.

földbirtokos, politikus

Névváltozatok

zsadányi és törökszentmiklósi gr.

Születési adatok

1896. január 20.

Pusztaszenttamás

Halálozási adatok

1973. november 9.

Overijse, Belgium


Család

Sz: Almásy Imre, id. gr. (1868–1929) politikus, földbirtokos, Wesselényi Kornélia br. F: Széchenyi Antónia gr.

Iskola

A bp.-i piarista gimnáziumban éretts. (1914).

Életút

Az I. vh.-ban huszárfőhadnagyként frontszolgálatot teljesített (1914–1918), az összeomlás után, a Tanácsköztársaság idején részt vett az ún. szolnoki fehér gárda megszervezésében, fogságba kerülése után a kommunisták halálra, majd kegyelemből 15 évi fegyházra ítélték (1919). Az Egységes Párt, ill. a Nemzeti Egység Pártja Nógrád vm.-i szervezetének elnöke, a párt ogy.-i képviselője (Rétság, 1935–1939). A két vh. között a Nógrád vm.-i törvényhatósági bizottság tagja. A II. vh. után Belgiumban telepedett le.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője