Alszeghy Irma
Alszeghy Irma

2024. április 19. Péntek

Alszeghy Irma, Cs.

színésznő

Névváltozatok

Császár Imréné

Születési adatok

1864. február 26.

Budapest

Halálozási adatok

1945. március 8.

Budapest


Család

F: Császár Imre, kolgyári (1864–1933) színész, rendező.

Iskola

Négyéves korától szerepelt színpadon. Színművészeti Akadémiát végzett (1884).

Életút

A Nemzeti Színház tagja, (1884–1924) a Renaissence Színház (1924), a Belvárosi Színház vendégművésze (1928). Kezdetben naiva-, majd hősnő- és drámai szerepeket töltött be. Finom beszédmodorával és a szerepek intenzív átélésével a modern magyar színpadi kultúra kialakításában fontos szerepet játszott.

Elismertség

A Nemzeti Színház örökös tagja (1918).

Főbb művei

F. szerepei: Helena (Shakespeare: Szentivánéji álom, Nemzeti Színház, 1886)
Cordelia (Shakespeare: Lear király, Nemzeti Színház, 1890)
Melinda (Katona József: Bánk bán, Nemzeti Színház, 1893)
Alvingné (Ibsen: Kísértetek, Renaissance Színház, 1924).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője