Ámi Lajos
Ámi Lajos

2024. április 17. Szerda

Ámi Lajos

mesemondó

Születési adatok

1886. október 2.

Vásárosnamény

Halálozási adatok

1963. augusztus 8.

Apagy


Család

Szamosszegi szegényparaszti családból származott.

Életút

A szatmárnémeti téglagyár tanulója (1900–1911), harmados és napszámos munkával fogl. (1911-től), tsz-szövetkezeti tag (1949- től). Írni-olvasni nem tudó rendkívüli memóriájú mesemondó, 262 meseszövegét gyűjtötték össze és vették fel hangszalagra (Erdész Sándor, 1959). Korán elhunyt, ugyancsak mesemondó apja meséit saját elgondolása szerint tovább bővítette és különböző társas összejöveteleken mondta el. Meséi archaikus világképek a világ teremtéséről, ember alakú sárkányokról, lélekvándorlásokról és egyéb hiedelmekről.

Elismerés

A népművészet mestere (1959).

Irodalom

Irod.: Dégh Linda: Az egyéniségvizsgálat perspektívái. (Etnographia, 1960)
Erdész Sándor: Á. L. mesemondó világképe. (Ethnographia, 1961)
Erdész Sándor: Á. L. meséi. I–III. (Új Magyar Néprajzi Gyűjtemény, 1963)
Kovács Ágnes: Á. L. meséi. (Ethnographia, 1969).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője