Andik István
Andik István

2022. január 16. Vasárnap

Andik István

orvos, belgyógyász, tüdőgyógyász

Születési adatok

1910. november 20.

Kővágószőllős

Halálozási adatok

1977. január 23.

Pécs


Iskola

A pécsi Erzsébet Tudományegyetemen ált. orvosi okl. szerzett (1935), az orvostudományok kandidátusa (1956).

Életút

A pécsi Erzsébet Tudományegyetem, ill. a Pécsi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinika gyakornoka, egy. tanársegéde (1935– 1949); közben a II. világháborúban frontszolgálatot teljesített, hadifogságban volt (1944–1946). A Pécs-Bányatelepi Kórház belgyógyász főorvosa (1949–1952), a POTE Kórélettani Intézet egy. adjunktusa (1952–1954), egy. docense (1954–1970), egy. tanára (1970. júl. 1.–1977) és a klinika ig.-ja (1974–1977). Tudományos pályafutásának kezdetén a táplálékfelvétel szabályozásának kérdéseivel, annak belgyógyászati vonatkozásaival fogl. Később érdeklődése a munkaköri megbetegedések (pl. a szénbányászok szilikózisa, ill. a poros munkahelyeken dolgozók megbetegedései) felé fordult. Jelentős eredményeket ért el a porártalom okozta funkciókárosodás korai felismerése terén. A pécsi egyetemen nemzetközileg is korszerű légzésfiziológiai laboratóriumot alakított ki.

Főbb művei

F. m.: Jóindulatú méhvérzések röntgenkezelése. (Orvosképzés, 1935)
A vörösvérsejtek fényelnyelése. Jendrassik Loránddal. (Magyar Orvosi Archivum, 1943)
A vércukorszint physiológiás ingadozásának szerepe a táplálékfelvétel szabályozásában. (Kísérletes Orvostudomány, 1957)
Az ingerképzés és vezetés (Donhoffer Szilárd: Kórélettan. Bp., 1957)
Thyroxinkezelés és pajzsmirigyeltávolítás hatása a patkány táplálékfelvételére és a táplálék válogatására. (Kísérletes Orvostudomány, 1959).

Irodalom

Irod.: Donhoffer Szilárd: A. I. (Orvosi Hetilap, 1977).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője