Andrássy Mihály
Andrássy Mihály

2022. szeptember 25. Vasárnap

Andrássy Mihály, csíkszentkirályi és krasznahorkai gr.

sportvezető, motorcsónak-versenyző

Születési adatok

1893. május 7.

Velejte

Halálozási adatok

1990. június 30.

Windsor, Kanada


Család

Sz: Andrássy Sándor gr. (1863–1946) politikus, sportvezető, Esterházy Mária gr.

Iskola

A József Műgyetemen mérnöki okl. szerzett (1920), a müncheni Technikai Főiskolán és a Detroiti Egyetemen is végzett.

Életút

A Teleki Pál Tudományos Intézet mb. előadója. A II. vh. után Montréalban telepedett le, ahol a mérnöki mellett történészi tevékenységet is folytatott, s a Magyar Nemzeti Bizottmány tagjaként bekapcsolódott az emigráns politikai életbe. A Főrendiház (1918) és az örökös jogú főrendek választottjaként a Felsőház tagja (1939–1944), a Somogy vm.-i törvényhatósági bizottság tagja. A Magyar Motorcsónak Club (1924), a Budapesti Motor Yacht Club alapító tagja (1934), elnöke (1934–1944). Az első Budapest–Vác távolsági motorcsónakverseny szervezője (1934), a modern magyarországi motorcsónaksport elindítója, a motorikus kishajózás magyarországi megszervezője. A Nemzetközi Motorcsónak Szövetség (Union Internationale Motornautique UIM) alapító magyar tagja (1925–1944).

Elismertség

A Magyar Cserkész Szövetség tb. elnöke.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője