Andreánszky Gábor
Andreánszky Gábor

2024. július 14. Vasárnap

Andreánszky Gábor, id.

politikus

Névváltozatok

1875-től liptószentandrási br.

Születési adatok

1845. június 23.

Bécs

Halálozási adatok

1908. május 19.

Alsópetény


Család

Sz: Andreánszky Sándor br. (1802–1879) politikus. F: rudnói és divékújfalusi Rudnay Lenke. Fia: Andreánszky Gábor ifj., br. (1895– 1967) botanikus, természettudományi gyűjtő és utazó, az MTA tagja.

Iskola

A Pozsonyi és a Nagyváradi Jogakadémián végzett.

Életút

Az 1865-ös választásoktól a Deák-párt korteseként részt vett a Nógrád vm.-i politikai életben, ogy.-i képviselő (a Főrendiház örökös jogú tagjaként, 1875-től; az Országos Antiszemita Párt tagjaként, Pincehely, 1884–1887). Az Országos Antiszemita Párt egyik elnökeként (1883–1885) szorgalmazta a keresztények és a zsidók közötti házasságkötés megtiltását. A parlamentben később az Apponyi Albert gr. vezette ún. mérsékelt ellenzékhez csatlakozott.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője