Andrikó István
Andrikó István

2024. április 17. Szerda

Andrikó István

állattenyésztő

Születési adatok

1906. május 12.

Derekegyház

Halálozási adatok

1981. április 9.

Szentes


Iskola

Elemi iskolát végzett.

Életút

A Pankotai Állami Gazdaság alkalmazottja (1952–1966), nyugdíjasként a szentesi Termál Tsz szaktanácsadója (1966-tól). A Pankotai Állami Gazdaság juhtenyésztésének – az ország legnagyobb juhászata – megszervezője, a gazdaság fésüsmerinó- törzstenyészetének létrehozója.

Elismerés

Magyar Munka Érdemrend (arany, 1952), Kossuth-díj (az állami gazdaságok viszonylatában az ország legnagyobb juhászatának megszervezéséért, 1954), Munka Érdemrend (ezüst, 1966).

Irodalom

Irod.: Kátai Ferenc: Kossuth-díjasok. (Szentesi Élet, 2003. ápr. 25.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője