Angyal Ilka
Angyal Ilka

2024. április 17. Szerda

Angyal Ilka, sikabonyi

színésznő, írónő

Névváltozatok

Klár Józsefné

Születési adatok

1839. december 5.

Felcsút, Pest vármegye

Halálozási adatok

1926. szeptember 7.

Kömlőd


Család

Sz: Angyal Antal földbirtokos, Sellner Auguszta. 2. F: 1864-től Klár József karnagy. Húsz éves korában, háromhónapos házasság után már özvegy lett.

Életút

Vidéki társulatokban játszott (1859–1873 és 1873–1875), majd a Nemzeti Színház (1873) és a Népszínház tagja (1875–1893). 1859-ben Székesfehérvárott, Tóth Jenő társulatánál kezdte pályáját. Hosszú vidéki vándorlása idején gyakran mint súgónő működött. A Népszínházban kitűnő komikai érzékkel a társalgási és anyaszínésznő szerepkört töltötte be. Karakterizáló képessége nemcsak színpadi szerepeiben, hanem színdarabjaiban is érvényesült.

Főbb művei

F. szerepei: Czitéráné (Tóth Ede: Kintornás család, Népszínház, 1876)
Korpádiné (Szigligeti: A szökött katona, Népszínház, 1876)
Rebék (Szigligeti: Cigány, Népszínház, 1877)
Susták Kata (Csepreghy Ferenc: A piros bugyelláris, Népszínház, 1878). F. m.: népszínművei: Az árendás zsidó (Népszínház, 1884
Siklós Iván némafilmje, 1918)
Urak és cselédek (Népszínház, 1885)
Szép Darinka (Népszínház, 1892).

Irodalom

Irod.: A. I. önmagáról. (Magyar Genius, 1892)
Verő György: Blaha Lujza és a Népszínház Budapest színi életében. (Bp., 1926).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője