Anisits János Dániel
Anisits János Dániel

2024. július 25. Csütörtök

Anisits János Dániel

gyógyszerész, biológus, botanikus

Születési adatok

1856. május 9.

Zalaegerszeg

Halálozási adatok

1911.

Berlin


Iskola

A bp.-i tudományegyetemen gyógyszerész okl. szerzett (1877).

Életút

Zalaegerszegen gyógyszertárvezető (1877–1883), majd kivándorolt Paraguayba (1883). Az asuncioni Fővárosi Kémiai és Bakteriológiai Laboratórium vezetője (1883–1889), a Paraguayi Nemzeti Egyetem (Colegío Nacional) Zoológiai-Botanikai Tanszék tanszékvezető professzora (1889–1907). Hazatérése után a bp.-i Ampelológiai Intézet bakteriológusa (1907–1909), utolsó éveiben Berlinben élt, a berlini Biológiai Intézet tud. munkatársa (1909–1911). A Paraguay-folyó mentén, a Mato Grosso vidékén két évtizedes feltáró munkát végzett. Mintegy 30 új pálma- és kaktuszfajt fedezett fel, amelyeket a brazil Rodriguez és a német Carl Schumann írtak le; több fajt róla elnevezve (pl. Bactris Anisitii; Diplothenium Anisitii; Scheelea Anisitiana stb.). Gyűjteményei stockholmi és berlini múzeumokba, vmint a bp.-i Természettud. Múz. Növénytárába kerültek. Néhány fennmaradt levele még publikálatlan.

Emlékezet

Emlékére a Magyar Kaktuszgyűjtők Egyesülete Anisits János-emlékérmet és Anisits János-vándorkupát alapított.

Főbb művei

F. m.: Újabb adatok a szerbtövis dél-amerikai előfordulásához. (Értesítő az Erdélyi Múzeum Egylet Orvos-Természettudományi Szakosztályából, 1898).

Irodalom

Irod.: A. J.-emlékszám. (Derbeceni Pozsgás-Tár, 1999).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője