Antal János
Antal János

2024. február 23. Péntek

Antal János

orvos, fogorvos

Névváltozatok

1890-ig Singer

Születési adatok

1869. július 13.

Győr

Halálozási adatok

1945.

Budapest


Család

Sz: Singer Ármin, Neumann Johanna.

Iskola

A bp.-i és a bécsi tudományegyetemen tanult, Bp.-en orvosdoktori okl. (1892), a fogászat tárgykörben magántanári képesítést szerzett (1903).

Életút

A bp.-i tudományegyetem Gyógyszertani Intézetében Bókay Árpád gyakornoka, egy. tanársegéde (1890–1896), a Fogászati Klinika egy. tanársegéde (1896–1898), az Irgalmasrend bp.-i (budai) kórháza Fogászati Osztályának főorvosa (1898–1941). A bp.-i tudományegyetem, ill. a Pázmány Péter Tudományegyetem magántanára (1903–1941). Udvari tanácsos (1912-től). Fogászati toxikológiával, farmakológiával sztomatológiával fogl. Jelentős eredményeket ért el a foszformérgezés ellenszereinek vizsgálata terén. Kezdeményezte, hogy a fogtechnikusokat bizonyos fogászati műveletekre is képesítsék, ezért bizonyos fogtechnikusi és fogorvosi körökkel is szembekerült; etikai vétséggel vádolták meg. Emiatt egyesületi tisztségeitől is kénytelen volt megválni és szakirodalmi munkásságát is lényegében abbahagyta.

Elismertség

A Magyar Fogorvosok Egyesülete elnöke (1905-től).

Szerkesztés

A Magyar Fogorvosok Lapja szerkesztője. Írásai Mo.-on elsősorban az Orvosi Hetilapban (1891-től), a Magyar Orvosi Archívumban (1893-tól) és a Budapesti Orvosi Ujságban jelentek meg (1906-tól).

Főbb művei

F. m.: Útmutató a foghúzásban. (Bp., 1902)
A fogtechnikusügy rendezéséről, különös tekintettel a proletárdiktatúra idejére. (Bp., 1920)
Újabb adatok a foghúzás technikájához. (Fogorvosi Szemle, 1927)
Az Irgalmasrend kórházai. (Népegészségügy, 1929)
A foszforos bombák által okozott testi sérülések gyógykezelése. (Népegészségügy, 1944).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője