Antos Károly
Antos Károly

2024. április 17. Szerda

Antos Károly

zeneszerző, karnagy, orgonaművész

Születési adatok

1854. június 4.

Divisov, Csehország

Halálozási adatok

1927. február 5.

Körmöcbánya, Bars vármegye


Család

Fia: Antos Kálmán (1902–1985) orgonaművész, zeneszerző.

Iskola

Zenei tanulmányait Prágában, Grazban és Bécsben végezte (1870–1873).

Életút

Bécsben orgonista (1873–1875), a veszprémi egyházmegye orgonistája (1875–1881), és helyettes karnagya (1880–1881), a körmöcbányai vártemplom karnagya, orgonistája és a körmöcbányai gimnázium r. zenetanára (1881–1920). Egyházi zeneműveket (Missa brevis; Ünnepi offertórium; Requiem. Erzsébet királyné halálára; D-moll mise) alkotott és egy operát komponált (A rózsaleányok, 1888).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője