Apor Gizella
Apor Gizella

2024. április 17. Szerda

Apor Gizella, altorjai br.

vöröskeresztes ápolónő

Születési adatok

1886. október 3.

Sepsikőröspatak, Háromszék vármegye

Halálozási adatok

1971. július 11.

Budapest


Család

Sz: Apor Gábor, br. (1851–1898) politikus, államtitkár, anyja Pálffy Fidélia, gr. Testvére: Apor Vilmos, br. (1892–1945) r. k. püspök és Apor Gábor, br. (1889–1969) politikus, diplomata.

Életút

Az I. vh. alatt vöröskeresztes ápolónőként a fronton szolgált, ill. Bulgáriában a tífuszjárvány elleni védekezés módszereit tanulmányozta (1914–1918), az összeomlás után Londonban az angliai egészségügyi képzést vizsgálta (1918–1920). A bp.-i vöröskeresztes iskolák átszervezője (1920-as évek), az Önkéntes Vöröskeresztes Szolgálat országos szervezője (1934-től), a Betegek Apostoli Mozgalmának magyarországi megalapítója (1938), amelynek keretében az egészséges tagok vállalták a betegek otthoni látogatását és gondozását. Évente zarándoklatokat szervezett Máriaremetére. A nyilas uralom idején testvéréhez, a győri püspökségre internálták (1944 ősze). A II. vh. után Bp.-en élt (1945–1949), nyugdíjazása után Herencsénybe (Nógrád vm.) költözött (1949), majd haláláig ismét Bp.-en élt.

Emlékezet

A farkasréti temetőben síremlékét Reményi József alkotása díszíti.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője