Arányi Jelly
Arányi Jelly

2024. április 17. Szerda

Arányi Jelly, hunyadvári

hegedűművész

Névváltozatok

Jelly d''Aranyi

Születési adatok

1893. május 30.

Budapest

Halálozási adatok

1966. március 30.

Firenze, Olaszország


Család

Joachim József (1831–1907) hegedűművész és zeneszerző testvérének az unokája. Testvére: Arányi Adila (Adrienne) hegedűművész (1888–1962).

Iskola

A bp.-i Zeneakadémián zongoraművésznek tanult, majd Hubay Jenő növendéke.

Életút

Először Bp.-en lépett fel (1909), majd európai és amerikai koncertkörutakat tett (1909–1923), Londonban telepedett le (1923). Megismerkedett Bartók Bélával, akinek hatására érdeklődése a kamarazene felé fordult. Bartók mindkét hegedűre és zongorára írt szonátáját közösen adták elő (I. 1921; II. 1922, London). Bartók mindkét művét neki és testvérének, Adilának ajánlotta. Maurice Ravel népszerű hegedű-zongora koncertrapszódiáját (Tzigáne, 1924) és Vaughan Williams művét (Concerto academico, 1925) is neki ajánlotta.

Irodalom

Irod.: Macleod, Joseph: The Sisters d’’Aranyi. (London, 1969).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője