Arató Géza
Arató Géza

2024. április 19. Péntek

Arató Géza

klarinétművész

Születési adatok

1912. május 12.

Kispest

Halálozási adatok

1988. február 15.

Budapest


Iskola

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Váczi Károly tanítványaként fuvola- (1939), Kókai Rezső növendékeként zeneszerzés szakon végzett (1942), bécsben Hans Swarowsky karmesterképző tanfolyamán tanult (1942–1945), majd Bp.-en Lajtha Lászlónál katona-karmesteri okl. is szerzett (1945).

Életút

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának szólamvezető szólóklarinétosa (1945–1963), egyúttal a győri Zenekonzervatórium, ill. Zeneművészeti Szakközépiskola klarinéttanára is (1950–1965: megszakításokkal). A Ghánai Központi Egyetem Zenei Tanszékén a fúvószene tanára (1965–1966), a bp.-i. ker. Állami Zeneiskola nyugdíjas klarinéttanára (1966-tól).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője