Armentano Lajos
Armentano Lajos

2022. augusztus 16. Kedd

Armentano Lajos

orvos, belgyógyász, hematológus

Születési adatok

1904. május 10.

Szeged

Halálozási adatok

1984. február 4.

Budapest


Család

F: Bartók Ilona orvos.

Iskola

A szegedi Ferenc József Tudományegyetemen általános orvosi okl. (1928), a vérerek megbetegedéseinek kór- és gyógytana tárgykörből magántanári képesítést szerzett (1940).

Életút

A szegedi Ferenc József Tudományegyetem, ill. a szegedi Horthy Miklós Tudományegyetem Orvostudományi Kar Belgyógyászati Klinika gyakornoka, egy. tanársegéde (1928–1941) és magántanára (1940–1941); közben Olaszországban járt hosszabb tanulmányúton (1940). A kolozsvári Ferenc József Tudományegyetemen a hematológia ny. r. tanára (1941–1944). A II. vh. után Bp.-en főorvos (1945-től), majd az 1950-es években a Munkaképességcsökkenést Véleményező Orvosi Bizottság Központi Vezetőségének főorvosa. A vérzékenységgel fogl., a kapilláris rezisztencia mérésére szolgáló új eljárást dolgozott ki (Armentano–Borbély-eljárás).

Főbb művei

F. m.: Az ascorbinsav hatása a capillaris resistentiára. (Orvosi Hetilap, 1936)
A flavoncsoportba tartozó anyagok befolyása a capillaris permeabilitására. Vitamin P. Többekkel. (Orvosi Hetilap, 1936)
A hypophysis kérdés mai állapota (Orvosi Szemle, 1936)
A vérzékenység legújabb kísérleti megvilágítása. (Bp., 1941)
A hajszálerek rendes és kóros működése. (Orvosképzés, 1942)
Az operált ulcusos betegek sorsa. (Bp., 1943)
A vitaminkérdés mai állása. (Kolozsvár, 1943)
Adatok a Basedow-kór keletkezéséhez. (Orvostudományi Közlemények, 1944)
A colloid-golyva keletkezése. (Orvostudományi Közlemények, 1944)
A toxikus adenoma jódanyagcseréje. Géher Ferenccel. (Gyógyászat, 1944)
A szív betegségeinek rokkantsági és baleseti elbírálása. (Bp., 1959).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője