Artim Mihály
Artim Mihály

2023. december 5. Kedd

Artim Mihály

görögkatolikus pap, politikus

Születési adatok

1848. október 14.

Miklósvölgye, Sáros vármegye

Halálozási adatok

1918. augusztus

Eperjes


Iskola

Pappá szentelték (1875), kánonjogi doktor (1906).

Életút

Szepesjakabfalván káplán, majd Becherón lelkész (1879-től). A Katholikus Néppárt ogy.-i képviselője (Zborói választókerület, 1901–1910). A magyarországi görög kultúra emlékeivel fogl., írásainak többsége kéziratban maradt.

Főbb művei

F. m.: A „Halotti Beszéd és Könyörgés” rituális szempontból. (Bártfa, 1903)
Memorandum centennariae memoriae erectionis dioeceos Eperjesiensis. (Eperjes, 1916).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője