Aschner Lipót
Aschner Lipót

2024. április 19. Péntek

Aschner Lipót

gyáros, gazdasági vezető

Születési adatok

1872. január 27.

Assakürt

Halálozási adatok

1952. február 6.

Budapest


Család

Fia: Aschner Pál (1908–) teniszező, a magyar Davis-kupa csapat tagja.

Iskola

Négy polgárit végzett.

Életút

Újpesten kereskedősegéd (1896-ig), az Egger Béla és Társa, ill. az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. – a Tungsram Rt. jogelődjei – munkatársa; tisztviselője, számlázója (1896–1918), majd a Tungsram Rt. kereskedelmi ig.-ja, vezérig.-ja (1918–1944). Az ország német megszállása után a Gestapo Mauthausenbe hurcolta (1944. márc. 19.), fogolycsere révén Svájcba került (1944. dec.). A II. vh. után a magyar kormány kérésére hazatért, az államosított Egyesült Izzó Rt. alelnöke (1945–1951). Irányítása alatt az Egyesült Izzó világszínvonalú termékeket előállító, nemzetközi hírű nagyvállalattá, a világ egyik legnagyobb és legkorszerűbb gyárává fejlődött. Kezdeményezője Mo. első és sokáig egyetlen kutatólaboratóriuma felállításának (1922–1936; vezetője: Pfeiffer Ignác, 1936-tól Bay Zoltán). Tevékenységéhez fűződik a rádiócsőgyártás magyarországi bevezetése, elősegítette Bródy Imre kriptontöltésű izzólámpájának gyártását (1936), s gyors világsikerét; e célból felépítette a világ legelső kriptongyárát (Ajkán, 1937).

Emlékezet

Tiszteletére a Gyáriparosok Országos Szövetsége Aschner Lipót-díjat alapított (a magyar iparban és gazdaságban kimagasló teljesítményt nyújtó vezetők kaphatják, 1989-től). Emléktábláját Újpesten, a róla elnevezett téren, a Tungsram Rt. irodájában és az újpesti Szusza Ferenc Stadion falán állították fel (ez utóbbi Tóth Dávid szobrászművész alkotása, felavatták: 2002. szept. 1-jén).

Elismertség

A nemzetközi izzólámpakartell, a Phoebus-General Potent and Business Development Agreement megszervezője (1924), és elnöke.

Irodalom

Irod.: Harkay István: A Tungsram Rt. története. 1876–1945. (Bp., 1987)
Nádas Valéria: Ahogy a titkárnő látta. Egy régi menedzser, A. L. Riporter: Inzelt Annamária. (Verseny és vállalkozás, 1988)
Németh József: A szénszáltól a fénycsőig. (Bp., 1996).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője