Asztalos Lajos
Asztalos Lajos

2023. január 29. Vasárnap

Asztalos Lajos

politikus

Születési adatok

1920. november 13.

Budapest

Halálozási adatok

1983. október 16.

Budapest


Iskola

Eredeti foglalkozása vasmunkás volt.

Életút

Az MKP tagja (1938-tól), a Vasas Ifjúmunkás Csoport vezetőségi tagja. A Magyar Rádió munkatársa, műszaki főosztályvezetője (1949–1957), a Kohó- és Gépipari Minisztérium (KGM) és az MSZMP KB Ipari Osztályának politikai munkatársa, utóbbi mb. osztályvezetője (1957–1966), nyugdíjba vonulásáig kohó- és gépipari miniszterhelyettes (1966–1975).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője