Asztalos Pál
Asztalos Pál

2023. február 4. Szombat

Asztalos Pál

politikus

Születési adatok

1816.

Máramarossziget

Halálozási adatok

1849. március 11.

Erdély


Család

Sz: Asztalos Pál ogy.-i képviselő, a pesti királyi ítélőtábla bírája. Testvére: Asztalos Sándor (1821–1857) honvédtiszt.

Életút

Máramaros vm. főszolgabírója (1847-ig), az utolsó reformországgyűlésen ellenzéki programmal Máramaros vm. egyik követe (1847–1848), az első népképviseleti országgyűlésen Huszt város követe (1848–1849), majd a forradalom és szabadságharc idején a királyi tábla ülnöke (1848. márc.–szept.). Ogy.-i követként határozottan fellépett a vármegyerendszer védelmében. A forradalom alatt Kossuth egyik legradikálisabb híve, Csány László mellett Erdély teljhatalmú kormánybiztosa (1849. jan.–márc.). Agyvelőgyulladásban halt meg.

Emlékezet

Síremléke a kolozsvári házsongárdi temetőben van, 2006-ban rendbe hozták.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője