Babó Mihály
Babó Mihály

2023. december 6. Szerda

Babó Mihály

politikus

Születési adatok

1857. május 20.

Halas, [= Kiskunhalas]

Halálozási adatok

1923. július 28.

Kiskunhalas


Iskola

A bp.-i tudományegyetemen jogtudori okl. szerzett, ügyvédi vizsgát tett.

Életút

Kiskunhalas főjegyzője (1882–1901), a Függetlenségi és 48-as Párt ogy.-i képviselője (Kiskunhalasi választókerület, 1901–1910), a pártszakadáskor a Kossuth Ferenc vezette szárnyhoz csatlakozott, majd szülővárosában ügyvéd (1910–1923).

Szerkesztés

Írásai és beszédei a Kiskunhalas Helyi Értesítőjében jelentek meg.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője