Babochay György
Babochay György

2023. szeptember 21. Csütörtök

Babochay György, csehi

jogász, polgármester

Születési adatok

1835. március

Nagykanizsa, Zala vármegye

Halálozási adatok

1913. augusztus 9.

Nagykanizsa


Család

Régi zalai nemesi családból származott. Sz: Babochay János (1801–) városbíró.

Iskola

Jogot hallgatott.

Életút

Nagykanizsán bíró, majd a város főjegyzője (1876–1878), Nagykanizsa polgármestere (1878-1896). Bp.-en élt (1898–1908), majd visszatért szülővárosába (1908–1913). Megvalósította a város villanyvilágítását, a város utcáit kőburkolattal látta el, a város mai modern képének kialakítója.

Emlékezet

Lakóháza (Babochay-ház; Nagykanizsa, Sugár út 2.) helyi jelentőségű műemlék (1883-ban épült eklektikus stílusban). A helyén állott, szélesebb, régi házban működött 1875 után a Fekete Sas-patika, emblémái a kapualjban láthatók.

Irodalom

Irod.: Barbarits Lajos: Nagykanizsa. (Bp., 1929).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője