Back Bernát
Back Bernát

2024. július 25. Csütörtök

Back Bernát, 1888-tól bégavári

politikus, üzletember

Születési adatok

1871. november 4.

Szeged

Halálozási adatok

1953. január 7.

Gyón


Család

Sz: Back Ernő gőzmalom-tulajdonos, Khuner Zsófia.

Iskola

Közgazdasági tanulmányokat folytatott, oklevelet nem szerzett.

Életút

Az I. vh.-ban tartalékos hadnagyként a fronton szolgált (1914–1918), a Nemzeti Munkapárt szegedi szervezetének elnöke (1918), majd a Tanácsköztársaság idején Szegeden az Antibolsevista Comité tagja (1919). Kormányfőtanácsos és németalföldi konzul (1924–1929). Szeged törvényhatósági bizottság tagja, örökös tagja (1929–1944) és a város küldötte a Felsőházban (1927–1944). A Nagy-Szeged Párt elnöke (1929-től).

A Vidéki Malomiparosok Országos Egyesületének alapítója és társelnöke (1924-ig).

A két vh. között Szeged egyik legjelentősebb ipari vállalkozója, a Back Bernát és Fiai Szegedi Gőzmalom és Vízvezeték Rt. tulajdonosa; egyúttal a Közraktár és Malomipari Rt., a Szeged-Csongrádi Takarékpénztár, a Kenderfonógyár Rt., az Orion Bőrgyár Rt. elnöke. 1944-ben malma bombatalálat következtében megsemmisült, és ekkor elhagyta Szegedet.

Emlékezet

Értékes műgyűjteménye részben a szegedi Móra Ferenc Múzeumba került.

Szerkesztés

Írásai elsősorban a Magyar Iparban (1897-től) és a Pester Lloydban jelentek meg (1921-től).

Főbb művei

F. m.: Lisztkivitelünk és az őrlési forgalom (Szeged, 1900).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője