Baczoni Jenő
Baczoni Jenő

2024. április 21. Vasárnap

Baczoni Jenő

politikus, gazdasági vezető

Születési adatok

1907. március 19.

Budapest

Halálozási adatok

1996. augusztus 26.

Budapest


Iskola

A Pázmány Péter Tudományegyetemen matematika–fizika szakos tanári és bölcsészdoktori okl. szerzett.

Életút

A Pázmány Péter Tudományegyetem tanársegéde, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) munkatársa, a II. vh.-t követően az MNB igh.-e. A Pénzügyminisztérium (PM) Devizagazdálkodási Osztályának vezetője, majd a külkereskedelmi miniszter helyettese (1954–1968), első helyettese (1968. jan.–1973. nov.), nyugdíjazásáig a PM államtitkára (1973. nov.–1975. júl.). Az MNB igazgatóságának tagja, a Magyar Külkereskedelmi Bank és az Intercooperation Kereskedelemfejlesztési Rt. igazgatóságának elnöke (1970–1975). A Kereskedelmi, Pénzügyi és Vendéglátóipari Dolgozók Szakszervezete Központi Vezetőségének (1957–1971), valamint az Országos Idegenforgalmi Tanácsnak tagja (1977-től). A Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bank Tanácsának tagja.

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője