Bächer Mihály
Bächer Mihály

2024. május 29. Szerda

Bächer Mihály

zongoraművész

Születési adatok

1924. július 22.

Budapest

Halálozási adatok

1993. április 6.

Budapest


Család

Fia: Bächer Iván (1957) író.

Iskola

A Nemzeti Zenedében tanult, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Faragó György és Böszörményi Nagy Béla növendéke.

Életút

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongoratanára, egy. tanár (1962–1993). Koncertező zongoraművészként rendszeresen fellépett Európában, Japánban, Kínában. Elsősorban Liszt- és Beethoven-művek előadója, állandó kamarapartnere Kovács Dénes volt.

Elismerés

A bp.-i Nemzetközi Liszt-zongoraverseny 2. díja (1956), Liszt Ferenc-díj (1953 és 1959), érdemes művész (1973).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője