Bak Róbert
Bak Róbert

2022. augusztus 12. Péntek

Bak Róbert

orvos, pszichoanalitikus

Születési adatok

1908. október 14.

Budapest

Halálozási adatok

1974. szeptember 15.

Washington


Iskola

A Pázmány Péter Tudományegyetemen ált. orvosi okl. szerzett (1933), majd pszichoanalitikát Hermann Imrétől tanult.

Életút

A bp.-i lipótmezei Elme- és Ideggyógyintézet segédorvosa, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem Elme- és Idegkórtani Klinikáján Benedek László gyakornoka, egy. tanársegéde (1933–1941); közben a Siesta Szanatóriumban József Attila orvosa a költő utolsó hónapjaiban (1936–1937). 1941-től az USA-ban élt, gyakorló pszichoanalitikus Washingtonban és New York-ban, a College of Medicine-ben. Az 1930-as évek második felében került kapcsolatba a pszichoanalízissel. Hermann Imre tanítványaként tudományos pályafutása kezdetén elmegyógyászati kórképekre alkalmazta a pszichoanalitikus szemléletet. Mivel közelállt a Szép Szó köréhez, 1936 végén lett József Attila kezelőorvosa: az ő javaslatára vitték be a költőt a Siesta Szanatóriumba. József Attiláról megjelent patográfiájában kimutatta, hogy a költő hogyan jelenítette meg késői verseiben saját pszichózisának élményeit? Később elsősorban az én megsemmisülésével, az elmúláshoz és a gyászhoz fűződő tudattalan képzetekkel, ill. ezeknek patologikus és művészi kifejezési formáival fogl.

Főbb művei

F. m.: József Attila betegsége. (Szép Szó, 1938)
Élménypszichológiai elemzés a „Faxensyndrom-nál”. (Gyógyászat, 1938)
Über die dynamisch-strukturellen Bedingungen des primären Beziehungswahns. (Zeitschrift für die gesammte Neurologie und Psychiatrie, 1939)
Örökletes ataxia elsődleges myopathiával. Benedek Lászlóval. (Gyógyászat, 1940)
A személyiség szétesésének kórlélektanához. (Orvostudományi Közlemények, 1940)
Masochism in Paranoia. (The Psychoanalytic Quarterly, 1946)
The Phallic Women. (The Psychoanalytic Study of the Child, 1963)
Being in Love and Object Loss. (International Journal of Psychoanalysis, 1973).

Irodalom

Irod.: Herman Imre: B. R. (Orvosi Hetilap, 1974. 4.8)
Szalai Sándor: Emlékezés József Attila orvosára. B. R. (Kortárs, 1975)
Bókay Antal–Jádi Ferenc: „Szúrkálnak, óvnak tudós orvosok…” József Attila betegsége B. R. patográfiáinak tükrében. (Jelenkor, 1981)
Harmat Pál: Freud, Ferenczi és a magyarországi pszichoanalízis. (Bern, 1986
2. átd. és bőv. kiad. Bp., 1994).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője