Bakonyi Pál
Bakonyi Pál

2024. július 20. Szombat

Bakonyi Pál

jogász

Névváltozatok

1905-ig Braun

Születési adatok

1868. április 21.

Pápa

Halálozási adatok

1954. február 6.

Gödöllő


Iskola

A bp.-i tudományegyetemen jogtud. doktori okl. szerzett (1897), Bp.-en ügyvédi vizsgát tett (1901).

Életút

Több helyiérdekű vasút ún. vezértitkára (1897–1901), majd Bp.-en ügyvédként és több biztosítótársaság jogtanácsosaként működött (1901–1944). Elsősorban a vasúti közlekedéssel és -biztosítással kapcsolatos jogi kérdésekkel fogl.

Elismertség

Az Országos Ügyvéd Liga és az Országos Ügyvéd-Otthon Egyesület elnöke.

Szerkesztés

A Magyar Jogélet, az Ügyvéd c. folyóiratok szerkesztője. (1912–1918). A Magyar Jogélet Könyvtára (I–XIII. köt.) c. könyvsorozat szerkesztője (1912–1918).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője