Bakonyi Samu
Bakonyi Samu

2024. április 21. Vasárnap

Bakonyi Samu

politikus

Névváltozatok

Bakonyi Salamon; 1881-ig Breuer Salamon 

Születési adatok

1862. július 29.

Debrecen

Halálozási adatok

1922. április 22.

Budapest


Iskola

A bp.-i tudományegyetemen jogtud. doktori okl. szerzett (1887), Bp.-en ügyvédi vizsgát tett (1888).

Életút

Debrecenben (1885–1905), majd Bp.-en ügyvédi irodájának vezetője (1905–1922). A Függetlenségi és 48-as Párt aktivistájaként a debreceni törvényhatósági bizottság tagja, ogy.-i képviselője és vezérszónoka (Debrecen, 2. sz. választókerület, 1901–1918); a pártszakadáskor a Justh Gyula vezette szárnyhoz csatlakozott (1909).

Elismertség

A debreceni Csokonai Kör alapító tagja és főtitkára. Az Országos Reformklub elnöke.

Szerkesztés

A Független Magyarország főmunkatársa.

Főbb művei

F. m.: A magyar szabadkőművesség feladata az új ezredévben. (A Haladás Páholy Könyvtára. 1. Debrecen, 1896)
Márciusi beszédek. Többekkel. (Márciusi Kör Könyvtára. 1. Bp., 1918).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője