Bakos István
Bakos István

2024. április 14. Vasárnap

Bakos István

politikus

Születési adatok

1924. október 11.

Sümeg

Halálozási adatok

1965. május 19.

Veszprém


Iskola

A bp.-i központi pártiskolán és a kétéves tanácsakadémián végzett.

Életút

A nyírádi bauxitbányában csillés, majd vájár (1947). Az MKP, az MDP, ill. az MSZMP tagja (1945-től); ogy.-i képviselője (Zala m., 1949–1953; Veszprém m., 1958–1965). A Veszprém megyei pártbizottság osztályvezetője, a Veszprém Megyei Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, a megyei pártbizottság első titkára (1961. szept.–1965. máj.), az MSZMP KB póttagja (1962. nov.–1965. máj.).

Irodalom

Irod.: B. I. (Népszabadság, 1965. máj. 21.).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője