Balázs Gyula
Balázs Gyula

2024. július 20. Szombat

Balázs Gyula

orvos, toxikológus

Születési adatok

1895. június 24.

Arad

Halálozási adatok

1961. szeptember 7.

Budapest


Család

Sz: Balázs Ferenc, Felicián Katalin.

Iskola

A Pázmány Péter Tudományegyetemen ált. orvosi okl. (1923), a mérgezések tanából magántanári képesítést szerzett (1932), az orvostudományok kandidátusa (addigi tevékenységéért, 1952), doktora (életművéért, védés nélkül, 1958).

Életút

A bp.-i Szent Rókus Kórház segédorvosa, alorvosa, klinikai adjunktusa (1923–1935), a bp.-i Horthy Miklós Közkórház (1935), a bp.-i Szent László Kórház (1935–1949), a bp.-i Korányi Kórház osztályvezető főorvosa (1949–1961). A Pázmány Péter Tudományegyetem magántanára (1932–1949). A korszerű méregtan nemzetközileg is ismert kutatója. Elsősorban a heveny ipari és mezőgazdasági mérgezések, továbbá a gombamérgezések vizsgálati módszereinek fejlesztésével fogl. A mérgekre vonatkozó jogszabályok egyik kidolgozója.

Főbb művei

F. m.: A gombamérgezésekről. (Orvosképzés, 1938)
A mérgekre, a mérgek forgalomba hozatalára, a mérgezések megakadályozására vonatkozó jogszabályok. (Népegészségügy, 1938)
Néhány szó az ipari és a mezőgazdasági mérgekről és mérgezésekről. (Orvosok és Gyógyszerészek Lapja, 1938)
Mérgezések. Mérgezettek ápolása. Kiegészítő tankönyv. (Bp., 1953). Vegyi harci anyagok által okozott mérgezések kórtana és gyógykezelése. (Bp., 1954)
A heveny mérgezések kezelése és orvosi elsősegélynyújtása. (Bp., 1955).

Irodalom

Irod.: Csíky Pál: B. Gy. emlékezetére. (Gyógyszerészet, 1970).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője