Balla Dömötör
Balla Dömötör

2023. december 5. Kedd

Balla Dömötör

politikus, gazdálkodó

Születési adatok

1885. április 17.

Kecskemét

Halálozási adatok

1958. július 9.

Kecskemét


Család

Sz: Balla Dömötör, Molnár Erzsébet. F: 1916-tól Halasi Ilona. Leánya: Balla Erzsébet; fia: Balla Dömötör. Gazdagparaszti családból származott, szülei 55 kh-on gazdálkodtak.

Iskola

Hat elemit, majd Kecskeméten mezőgazdasági szakiskolát végzett.

Életút

Részt vett az I. vh.-ban, majd miután szülei földjét ő örökölte, azon gazdálkodott. Az FKgP tagja (1932-től), az országos nagyválasztmány tagja (1935-től), a párt megyei szintű vezetője, a Pest-Pilis-Solt-Kiskun vm.-i (1930–1944), utóbb, a II. vh. után a kecskeméti törvényhatósági bizottság tagja. Az FKgP ngy.-i képviselője (Pest-Pilis-Solt-Kiskun vm., 1945–1947), a párt kecskeméti szervezetének elnöke (1947-től), a Politikai Bizottság póttagja (1947–1948). Az 1950-es évek elején kuláknak nyilvánították. A két vh. között a Pestmegyei Gazdasági Egyesület, a Kecskeméti Kistermelők Szövetsége felügyelőbizottságának tagja. A Kecskeméti Hitelszövetkezet igazgatóságának tagja; a koalíciós időszakban Kecskeméten a Magyar Parasztműveltség és a Hegyközségi Tanács elnöke, a Katolikus Egylet alelnöke (1946–1947).

Irodalom

Irod.: Vida István–Vörös Vince: A Független Kisgazdapárt képviselői. 1944–1949 (Bp., 1991)
V. I.–V. V.: B. D. (Nemzetgyűlési almanach. 1945–1947. Bp., 1999).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője