Balla Ferenc
Balla Ferenc

2020. október 20. Kedd

Balla Ferenc

vegyészmérnök, élelmiszer-kémikus

Születési adatok

1907. november 7.

Szeged

Halálozási adatok

1994. február 3.

Budapest


Iskola

A brünni főiskolán (1929–1930) tanult, a prágai műszaki főiskolán vegyészmérnöki okl. szerzett (1932), a kémiai tudományok kandidátusa (1959).

Életút

A Mezőhegyesi Cukorgyár üzemvegyésze (1929–1932), a Szovjetunióban telepedett le (1932–1937); a jagotini cukoripari körzeti laboratórium (1932–1934), a kijevi Össz-szövetségi Cukoripari Tudományos Kutatóintézet tud. munkatársa (1934–1937). Hazatérése után a Szegedi Konzervipari Vállalat munkatársa (1937–1945), majd Bp.-en a Földművesszövetkezetek Országos Központjának ipari osztályvezetője, egyúttal a Magyar Országos Szövetkezeti Központ konzervipari osztályvezetője (1946–1948), a Cukoripari Központ vezetője (1948. szept.–1949. júl.). Koholt vádak alapján letartóztatták (1949. júl.), Kistarcsára, Recskre internálták (1949–1953; rehabilitálták: 1953). Az ercsi cukorgyár és a dunakeszi konzervgyár üzemmérnöke (1953–1956), a Konzerv-, Hús- és Hűtőipari Kutatóintézet (KOHIKI) Kémiai Osztályának vezetője (1956–1959), az átszervezés után a Konzerv- és Paprikaipari Kutatóintézet (KPKI) Gyártmány- és Csomagolásfejlesztési Osztályának vezetője (1959–1971); közben a KGST Könnyű- és Élelmiszer-ipari Állandó Bizottságának szakértője (1960–1963). A II. vh. után a cukoripar államosításának egyik vezetője. Kutatóként elsősorban nagy C-vitamintartalmú konzervek gyártásával fogl. Kidolgozta Magyarországon a csecsemők számára készült élelmiszerkonzervek (bébiételek) technológiáját (1957). Vizsgálta még a konzervipari csomagolás korszerűsítését, az italok oxigéndúsítását és az élelmiszerek fehérjedúsítását.

Szerkesztés

A Cukoripar c. folyóirat szerkesztője (1948).

Főbb művei

F. m.: Korszerű cukorgyártási eljárások a Szovjetunióban. (Szeged, 1940
betiltották)
A cukorrépa tartós tárolása. (Mezőgazdaság és Ipar, 1948)
C-vitaminellátás biztosítása konzervipari termékekkel. (Konzerv- és Paprikaipar, 1956)
A magyar csecsemőétel konzervgyártás alapelvei és az első magyar csecsemőételkonzevgyár terve. (Élelmezési Ipar, 1958)
Az aszkorbinsav bomlása és a bomlás megakadályozása módjainak vizsgálata tartósított élelmiszerekben. Kand. értek. (Bp., 1958)
Ionizáló sugárzás hatása az élelmiszerek C-vitamintartalmára. (oroszul: Acta Chimica, 1960)
A korszerű fémcsomagoló eszközgyártás problémái és fejlesztésének irányai. (Konzerv- és Paprikaipar, 1966)
Konzervipari táblázatok. (Bp., 1966)
Obst- und Gemüsesaefte. Többekkel. (Bp., 1966)
Bébiételek és gyümölcspürék. Dobszay Lászlóvall. (Bp., 1969)
Konzervipari zsebkönyv. Többekkel. (Bp., 1972)
Csecsemőtáplálás, bébiételek. Dobszay Lászlóval. (Bp., 1973)
Csecsemőtáplálásra szolgáló konzervek. (Magyar Pediáter, 1974)
Orosz–magyar tartósipari és hűtőipari szakszótár. (Bp., 1982)
Ízesített és tápanyagokkal dúsított termékek gyártásának fejlesztése. (Élelmezési Ipar, 1982)
Az „adekvát” táplálkozástudomány és segítője: a növényi tartósipar. (Konzerv- és Paprikaipar, 1988)
ford.: Markusz, V. L.: Miért nem lehet munkanélküliség a Szovjetunióban? (Bp., 1947)
Metlickij, V. L.: A gyümölcsök és zöldségek biokémiája. Ford., kieg. és átd. (Bp., 1975).

Irodalom

Irod.: Kozák Péter: Az első bébiételkonzervek. (História, 1997).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013