Balla István
Balla István

2024. május 29. Szerda

Balla István

mezőgazda

Születési adatok

1908. augusztus 28.

Kaposvár

Halálozási adatok

1972. május 15.

Mosonmagyaróvár


Iskola

A magyaróvári Gazdasági Akadémián végzett, a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági és Állatorvosi Karán állatorvos-doktori okl. szerzett (1940).

Életút

Mezőgazdasági szaktanár (1935–1948), a Kaposvári Mezőgazdasági Technikum igazgatója (1948–1952), az Agrártudományi Egyetem Takarmányozástani Tanszék egy. adjunktusa (1952–1956), a mosonmagyaróvári Mezőgazdasági Akadémia adjunktusa, egy. docense (1956–1972). Takarmányozással, keveréktakarmányok előállításával fogl. Jelentős eredményeket ért el a szintetikus aminosavak takarmányozhatóságának vizsgálata terén.

Főbb művei

F. m.: Biometriai vizsgálatok a mangalica sertés növekedési viszonyairól. (Szarvas, 1940)
Háziállatok bonctana és élettana. (Bp., 1951)
Állattenyésztés. 1. Istók Barnabással, Szmodits Tiborral. Mezőgazdasági technikumi tankönyv. (Bp., 1952)
Állattenyésztéstan. Sertéstenyésztéstan. Tóth Pállal. Mezőgazdasági technikumi tankönyv. (Bp., 1954)
Állattenyésztéstan. Szarvasmarha- és juhtenyésztés. Tóth Pállal. Mezőgazdasági technikumi tankönyv. (Bp., 1954)
Állattenyésztéstan. Takarmányozástan. Szajkó Lászlóval. (Bp., 1954)
A tehéntej zsírtartalmának napszakonkénti változása. (Agrártudomány, 1955)
A takarmányzsír etetése választott malacokkal (Bp., 1959), Keveréktakarmányok előállítása és felhasználása. Sipos Jánossal, Prohászka Lászlóval. (Bp., 1963)
Borjúnevelés faggyúval kiegészített fölözött tejjel. (Mosonmagyaróvári Agrártudományi Főiskola Közleményei, 1963), Takarmányok zsírdúsítása. (Kísérletügyi Közlemények, 1963), Takarmányozási ismeretek. (Bp., 1967).

Irodalom

Irod.: B. I. (Óvári Mezőgazda, 1972).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője