Balogh Ernő
Balogh Ernő

2024. május 29. Szerda

Balogh Ernő

zongoraművész, zeneszerző, kritikus

Születési adatok

1897. április 4.

Budapest

Halálozási adatok

1989. június 2.

Mitchelville, Maryland, USA


Iskola

Pályáját csodagyerekként kezdte. Hétéves korában felvették a bp.-i Zeneakadémiára, ahol Szendy Árpád, Bartók Béla és Kodály Zoltán növendéke (1904–1912). Liszt-ösztöndíjjal Berlinben tanult tovább (1912).

Életút

Berlinben élt (1920–1924), az USA-ban telepedett le (1924). Berlinben lépett fel először (1920), majd Fritz Kreisler kamarapartnereként koncertezett Európa nagyvárosaiban (1923–1924). Az USA-ban elsősorban mint kamaramuzsikus vált ismertté: Grace Moore-ral, Lotte Lehmann-nal, Paul Hindemith-tel és George Gershwin-nel koncertezett. New Yorkban jelentős segítséget nyújtott Bartók Bélának; hangversenyrendezőkkel, kiadókkal ismertette meg. Tekintélye és összeköttetései révén azt is elérte, hogy az ASCAP (= American Society of Composers and Publishers) felvette tagjai sorába. Később éveken át fizette a nagybeteg magyar zeneszerző orvosi és ápolási költségeit, halála után a maga választotta, saját temetőjében helyeztette örök nyugalomra.

Főbb művei

F. m.: Művei közül a Réverie és a Danse du Mi-Caréme c. zenekari kompozícióját a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara mutatta be (1915). Vonószenekari divertimentóját, hegedű–zongora-darabjait Amerika-szerte játszották. Bartókkal kapcsolatos személyi élményeit, ill. a Bartókról szóló monográfiáját már nem tudta befejezni.

Irodalom

Irod.: Hackett, G. D.: Búcsú B. E.-től. (Muzsika, 1989).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013

×

Földieknek látszók

Női szentek és boldogok

Legújabb könyvemben tizenkét különös sorsú, közismert, mégis ismeretlen 10–13. századi női szent, boldog és boldog emlékezetű nő életútja szerepel. A szentekről és boldogokról azt hihetnénk, hogy önmegtagadó, imádságos, nem egyszer aszketikus életük kiáltó ellentétben állt világi kortársaik tevékeny mindennapjaival. Valójában valamennyiük élete küzdelmes volt, tele gyarlósággal, hibával, szerencsés és szerencsétlen döntések sorozatával, rendkívüli jellemük azonban a magyarság sorsdöntő pillanataiban felülemelkedett minden addigi kétségen és korláton. Talán egyetlen fejedelmi család sem adott annyi szentet, mint a három évszázadon át uralkodó Árpád-ház, talán egyetlen történelmi korszakban sem élt annyi női szent és szent életű női hitvalló, mint az Árpád-kori Magyar Királyság területén. Az uralkodói dinasztia szentjein kívül könyvem megemlékezik a keresztény hitet a külhonban terjesztő magyarországi uralkodónőkről és fejedelemasszonyokról is.

A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent, gazdagon illusztrált album kedvezményes áron, 5942 forintért megrendelhető a vevoszolgalat@kossuth.hu emailen.

Kozák Péter
a Névpont szerkesztője