Balogh Ernő
Balogh Ernő

2021. május 14. Péntek

Balogh Ernő

zongoraművész, zeneszerző, kritikus

Születési adatok

1897. április 4.

Budapest

Halálozási adatok

1989. június 2.

Mitchelville, Maryland, USA


Iskola

Pályáját csodagyerekként kezdte. Hétéves korában felvették a bp.-i Zeneakadémiára, ahol Szendy Árpád, Bartók Béla és Kodály Zoltán növendéke (1904–1912). Liszt-ösztöndíjjal Berlinben tanult tovább (1912).

Életút

Berlinben élt (1920–1924), az USA-ban telepedett le (1924). Berlinben lépett fel először (1920), majd Fritz Kreisler kamarapartnereként koncertezett Európa nagyvárosaiban (1923–1924). Az USA-ban elsősorban mint kamaramuzsikus vált ismertté: Grace Moore-ral, Lotte Lehmann-nal, Paul Hindemith-tel és George Gershwin-nel koncertezett. New Yorkban jelentős segítséget nyújtott Bartók Bélának; hangversenyrendezőkkel, kiadókkal ismertette meg. Tekintélye és összeköttetései révén azt is elérte, hogy az ASCAP (= American Society of Composers and Publishers) felvette tagjai sorába. Később éveken át fizette a nagybeteg magyar zeneszerző orvosi és ápolási költségeit, halála után a maga választotta, saját temetőjében helyeztette örök nyugalomra.

Főbb művei

F. m.: Művei közül a Réverie és a Danse du Mi-Caréme c. zenekari kompozícióját a Budapesti Filharmóniai Társaság zenekara mutatta be (1915). Vonószenekari divertimentóját, hegedű–zongora-darabjait Amerika-szerte játszották. Bartókkal kapcsolatos személyi élményeit, ill. a Bartókról szóló monográfiáját már nem tudta befejezni.

Irodalom

Irod.: Hackett, G. D.: Búcsú B. E.-től. (Muzsika, 1989).

Szerző: Kozák Péter

Műfaj: Pályakép

Megjelent: nevpont.hu, 2013